Postavljeno 9 automatskih hranilica u visočka lovišta

Subota, 5. Marta. 2022.

Postavljeno 9 automatskih hranilica u visočka lovišta

U lovnim revirima kojima gazduje  “ULD Srndać 1920” Visoko pušteno je u rad 9 automatska hranilica za divljač, a nabavku, finansiranje i postavljanje su obezbjedili vrijedni članovi našeg udruženja vlastitim sredstvima.

Ovaj tip automatskih hranilica ima spremnik kapaciteta 150 kg, sa autonomnim solarnim napajanjem i tajmerom za podešavanje vremena izbacivanja hrane-kukuruza. Služit će za prehranu divljači u zimskom i predvegetacijskom razdoblju kada divljač teško pronalazi hranu. Nabavka i postavljanje imaju za cilj zadržavanje divljači u lovištu, povećanje njezine reproduktivnosti te smanjenje šteta od divljači , prvenstveno onih šteta koje nanose divlje svinje.

Aktivnosti na provođenju akcija s ciljem prehrane i zaštite divljači “ULD Srndać 1920” Visoko započeo je neposredno po završetku lovne sezone, prema planu stručne službe.

U sklopu planskih aktivnosti izrađen je veliki broj hranilišta za izlaganje sijena, zrnate hrane, soli i drugih neophodnih mineralnih pripravaka za prehranu srneće i druge divljači.

Pored prethodno navedenih aktivnosti, naši lovci su vršili i redovno pošumljavanje lovnih površina.

 

Dobar pogled!!!

  • Aktuelnosti